by Łasiczka

by Łasiczka

piątek, 17 stycznia 2014

Lasagne bolognese

Dzisiaj za oknem w końcu zrobiła się prawdziwa zima. Spadło pełno śniegu, jest biało i pięknie. Właśnie dlatego na obiad miałam ochotę zjeść coś pysznego, pachnącego, sycącego… np. taką pyszną włoską lasagne.

Świetny przepis znalazłam na blogu Kwestia Smaku, jedyne co w nim zmieniłam, to dodałam odrobinę czosnku do sosu bolońskiego i trochę cytryny do sosu beszamelowego.

Lasagne bolognese
Kwestia Smaku

opakowanie płatów lasagne
150 g tartego parmezanu

Sos boloński:

3 łyżki oliwy
1 cebula

2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
1 marchewka
150 g boczku (krojonego w paski, lekko wędzonego)
250 g mielonego mięsa wieprzowego
250 g mielonego mięsa wołowego
1 szklanka białego
140 g koncentratu pomidorowego
1 szklanka gorącego bulionu wołowego
1 puszka passaty pomidorowej
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Sos beszamelowy:

4 łyżki masła
3 łyżki mąki
650 ml mleka
sól
szczypta gałki muszkatołowej
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny








Przygotowanie:


Sos boloński: na oliwie, w większym garnku, zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą marchewkę. Obsmażyć, następnie przesunąć na bok i w wolne miejsce włożyć pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Zrumienić i wymieszać z warzywami. Przesunąć wszystko na bok garnka i partiami wkładać mięso: włożyć 1/3 część mięsa i obsmażyć mieszając co chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie wymieszać z warzywami i boczkiem, przesunąć na bok, powtórzyć z resztą mięsa.
Wlać wino i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, dodać gorący bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym, zagotować, dodać passatę pomidorową. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu 2 godziny(można dłużej). Od czasu do czasu zamieszać.

Sos beszamelowy: w średnim garnku dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając aż sos będzie gładki. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstawić z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową.

Lasagne bolognese: Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Przygotować żaroodporną formę o wymiarach około 19 x 27 cm. Wysmarować ją masłem, wlać i rozprowadzić ok. 100 ml sosu beszamelowego, ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagne (mogą nieznacznie na siebie nachodzić). Płatów nie należy wcześniej obgotowywać.
Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć jeszcze 4-krotnie. Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec 45 minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową). Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut przed porcjowaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails