sobota, 22 maja 2010
Galaretka z truskawek i rabarbaru
W końcu wiosna! Po długim, zimnym i mokrym wstępie w końcu zrobiło się miło, to zainspirowało mnie do zrobienia jakiegoś wiosennego deseru.
Galaretka z truskawek i rabarbaru
300 g truskawek
3 długie łodygi rabarbaru
cukier
1 laska wanilii
cukier puder - 2 łyżki
żelatyna spożywcza
250 ml śmietanki 30%
Rabarbar obierz i gotuj w maleńkiej ilości wody ok. 10 minut aż zmięknie, zmiksuj go, dodaj cukru do smaku (ok. 3 łyżki). Odstaw
Do 500 ml wrzątku dodaj w miseczce 5 łyżeczek żelatyny i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia, ostudź.
Dodaj 200 ml żelatyny do rabarbaru.
Wlej rabarbar do miseczek, włóż do lodówki.
W tym czasie w ten sam sposób przygotuj wartstwę truskawkową. Zostaw 4-5 truskawek do dekoracji. Kiedy rabarbar stężeje delikatnie wlej wartwę truskawkową.
Na noc zostaw w lodówce.
Przed podaniem ubij mikserem dobrze schłodzoną śmietankę, dodaj cukier puder i ziarna wanilii.
Udekoruj śmietanką i świeżą truskawką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz