by Łasiczka

by Łasiczka

czwartek, 16 stycznia 2014

Ciasto jagodowe

Bardzo, bardzo dawno nie pisałam już na tym blogu! Ale... pojawiło się nowe dziecko, znowu jestem na urlopie macierzyńskim, więc postanowiłam reaktywować bloga i oto jestem!

Dzisiaj przepis na pyszne, domowe i pachnące ciasto jagodowe.

Ciasto jagodowe

  • 120 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • opakowanie mrożonych jagód
  • 200 g mąki
  • 80 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • cukier puder do posypania




Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem małą kwadratową blachę o wymiarach 20x20 cm.
Masło utrzeć z cukrem, aż masa będzie puszysta. Dodać sól i wanilię. Dodać po jednym żółtka i zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do masy, dodając powoli również mleko. 
Przelać do kwadratowej blaszki, z wierzchu posypać jagodami.
Piec przez 50 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails