by Łasiczka

by Łasiczka

niedziela, 15 stycznia 2012

Cielęcina duszona w czerwonym winie



Wpadłam na ten przepis zupełnie przypadkiem, wertując w wolnej chwili dodatek "palce lizać" do GW (wydanie W jednym garnku). Danie okazało się absolutnym strzałem w dziesiątkę. Mięsko jest niezwykle delikatne, ale jednocześnie smak cielęciny doskonale podkreślają szalotki przebijające się przez aromat czerwonego wina. I oczywiście ważne jest też to, że właściwie poza pokrojeniem składników, reszta robi się już sama.
PS. To danie lubi dużo czasu na odpowiednio długie gotowanie, więc nie jest to opcja na ostatnią chwilę. W przepisie są 2 godziny. Ja gotowałam 2 h dzień wcześniej i jeszcze 1,5 h w dniu zjedzenia.

Cielęcina duszona w czerwonym winie
Palce lizać
- 900 g cielęciny
- 25 g mąki pszennej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 350 g małych cebulek - szalotek
- 2 ząbki czosnku
- 350 g marchwi pokrojonej w plasterki
- 300 ml wytrawnego czerwonego wina
- 150 ml bulionu warzywnego
- 400 g krojonych pomidorów, mogą być z puszki
- skórka z 1 cytryny
- listek laurowy
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 1 łyżka siekanej bazylii
- 1 łyżka siekanego tymianku
- sól & pieprz

Mięso umyj, pokrój w kostkę i obtocz w mące. W dużym żaroodpornym naczyniu (ja robiłam wszystko w garnku Zepter'a) rozgrzej oliwę, wrzucaj mięso partiami (bo inaczej kawałki posklejają się) i smaż około 10 minut, a gdy się zrumieni, wyjmuj łyżką cedzakową.
Do garnka wrzuć obrane i przekrojone na pół cebulki, marchewkę, czosnek i smaż około 5 minut. Gdy warzywa zmiękną, ponownie przełóż mięso do naczynia, wlej wino, bulion, dodaj pomidory, skórkę z cytryny, listek laurowy i zioła. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, a następnie przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 2 godziny, aż mięso będzie miękkie (ja dalej gotowałam, na bardzo małym ogniu).
Podawaj na gorąco z ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails