niedziela, 16 maja 2010
Zupa krem z zielonego groszku
Zupa krem z zielonego groszku
450g (paczka) mrożonego groszku
1 średniej wielkości biała cebula
5 dag masła
dwie kostki rosołowe
300 ml słodkiej śmietanki 18% tłuszczu
2 listki laurowe
gałka muszkatołowa
ziele angielskie
sól
biały pieprz
kilka plasterków szynki pokrojonych w plasterki
odrobina oliwy
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Masło roztop, zeszklij cebulę, dodaj zielony groszek i zalej wodą, wrzuć kostki rosołowe i przyprawy, gotuj aż groszek zmięknie. Przed zmiksowaniem wyjmij z zupy listki i ziarna ziela angielskiego. Na koniec dodaj śmietanę. Przypraw pieprzem i solą, zmiksuj. Paseczki szynki podsmaż na odrobinie oliwy, posyp nimi zupę przed samym podaniem. Zupa powinna być gęsta, dlatego nie należy dodawać zbyt dużo wody.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz