by Łasiczka

by Łasiczka

poniedziałek, 17 maja 2010

Bułeczki drożdżowe



Znowu coś mnie podkusiło... Kolejna odmiana ciasta drożdżowego. Ten zapach... Nie do opisania!

Bułeczki drożdżowe

Ciasto drożdżowe:
1 szklanka mleka
6 łyżek mąki
4-5 dkg drożdży
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek cukru
cukier waniliowy
4 żółtka
1 całe jajo
600 g mąki

W misce wymieszaj mikserem ciepłe (nie gorące) mleko, 6 łyżek mąki, drożdże, sól, cukier, cukier waniliowy, żółtka i jajo, o maśle tym razem zapomniałam i szczerze mówiąc bułeczki wyszły jeszcze pyszniejsze. Dodaj 1/2 kg mąki i znowu wymieszaj. Odstaw w spokojne, ciepłe miejsce (najlepiej wstawić miskę do garnka z ciepłą wodą) ciasto pod ściereczką do wyrośnięcia na ok. 2o min. Po wyrośnięciu posmaruj ręce oliwą, żeby ciasto się nie kleiło. Formuj kuleczki wielkości mandarynki i układaj je na blaszce w dość dużych odstępach. Można posmarować je z wierzchu roztrzepanym białkiem, żeby się świeciły. Wstaw do zimnego piekarnika, najpierw nastaw 50 st. C przez 10-15 min, a potem 180 st. C przez kolejne 15-20 min (w zależności od piekarnika, blachy etc). Bułeczki powinny się zarumienić.




I jeszcze jako działanie uboczne - powstała drożdżówka z serem. Nie wiem, jak powinno się nakładać ser, żeby nie pękał w czasie pieczenia. Może zrobiłam błąd w samej masie, nie wiem. I tak wyszło pyszne :-)

Masa serowa

500g twarożku mielonego
1 jajo
skórka pomarańczowa
łyżka cukru
ziarna z jednej laski wanilii

Wymieszać, nakładać na surowe ciasto drożdżowe, w którym trzeba zrobić na środku zagłębienie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails