Antoś skończył właśnie 2 latka. Z tej okazji bardzo chciałam zrobić mu najpyszniejszy na świecie tort urodzinowy. Taki prawdziwy domowy tort - z trzema plackami biszkoptu, przekładany bitą śmietaną i owocami i obowiązkowo z kolorową posypką na wierzchu :-)
Udało się - Antoś był zachwycony!
Tort urodzinowy
tort
8 całych jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek kakao
Włączyć piekarnik na 160 st. C.
Ubić jaja z cukrem na gęstą pianę (mikserem), to dosyć długo trwa, jakieś 15-20 minut na najwyższych obrotach. Później dodawać przesiewając przez sitko wszystkie pozostałe, suche składniki (wymieszać łyżką okrężnymi ruchami od góry do dołu, nie od prawej do lewej lub odwrotnie, to zapobiega opadaniu piany). Wlać do wysmarowanej dużej okrągłe formy i piec 45-60 minut.
masa
0,5 L 36% śmietanki (dobrze schłodzonej)
3 łyżki cukru pudru
1 małe opakowanie truskawek
1 małe opakowanie jeżyn
dodatkowo odrobina kompotu np. wiśniowego i ew. alkoholu do nasączenia blatów biszkoptu
ewentualnie kolorowa posypka do dekoracji
Drobno pokroić truskawki i jeżyny, zostawić kilka całych owoców do dekoracji. Ubić śmietankę mikserem, dodać cukier puder i na małych obrotach wymieszać. Przekroić upieczone (najlepiej dzień wcześniej) i ostygnięte ciasto na 3 części. Każdy placek nasączać lekko polewając kompotem (ew. z alkoholem) smarować śmietaną, posypywać owocami i lekko dociskać kolejnym plackiem. Górny placek kładziemy spodem do góry (dzięki temu górny brzeg ciasta będzie idealnie równy). Całe ciasto delikatnie smarujemy pozostałą bitą smietaną i pięknie dekorujemy.
Smacznego!
PS. Jeszcze na koniec zapalamy świeczki, np. dwie :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz