Niedawno natknęłam się na przepis na zupę krem ze szparagów. Okazało się, że jest to nie tylko jedna z łatwiejszych i szybkich do zrobienia, ale także jedna z pyszniejszych zup!
Zupa krem ze szparagów
Przepis pochodzi z portalu Gazeta.pl (dodatek kuchnia) i jest przeze mnie odrobinę zmodyfikowany
500g zielonych szparagów
1 średniej wielkości cebula
5 dag masła
dwie kostki rosołowe
500 ml słodkiej śmietanki 18% tłuszczu
2 gałązki świeżego tymianku
sól
biały pieprz
starty na grube wióry parmezan
Szparagi umyj, obierz do wysokości 1/3 od dołu, odetnij ok. 2 cm od dołu, jeśli szparagi są łykowate. Odetnij główki i ugotuje je w osolonej wodzie (króciutko, aby były jędrne). Łodygi szparagów pokrój na kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Masło roztop, zeszklij cebulę, dodaj pokrojone łodygi szparagów i podsmaż. Wlej żeby szparagi były pod wodą, wrzuć kostki rosołowe, gotuj 30 minut. Na koniec dodaj śmietanę. Dodaj tymianek, przypraw pieprzem i solą, zmiksuj. Do zupy włóż główki szparagów, posyp parmezanem i tymiankiem.
Zupa krem ze szparagów
Przepis pochodzi z portalu Gazeta.pl (dodatek kuchnia) i jest przeze mnie odrobinę zmodyfikowany
500g zielonych szparagów
1 średniej wielkości cebula
5 dag masła
dwie kostki rosołowe
500 ml słodkiej śmietanki 18% tłuszczu
2 gałązki świeżego tymianku
sól
biały pieprz
starty na grube wióry parmezan
Szparagi umyj, obierz do wysokości 1/3 od dołu, odetnij ok. 2 cm od dołu, jeśli szparagi są łykowate. Odetnij główki i ugotuje je w osolonej wodzie (króciutko, aby były jędrne). Łodygi szparagów pokrój na kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Masło roztop, zeszklij cebulę, dodaj pokrojone łodygi szparagów i podsmaż. Wlej żeby szparagi były pod wodą, wrzuć kostki rosołowe, gotuj 30 minut. Na koniec dodaj śmietanę. Dodaj tymianek, przypraw pieprzem i solą, zmiksuj. Do zupy włóż główki szparagów, posyp parmezanem i tymiankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz