by Łasiczka

by Łasiczka

piątek, 14 maja 2010

Drożdżówka Teściowej




Jeśli chodzi o pieczenie i gotowanie dla mojego Męża, mam trudne zadanie, dlatego że moja Teściowa naprawdę świetnie gotuje i zna też bardzo dużo ciekawych tricków kuchennych. Na szczęście chętnie dzieli się swoimi przepisami, często samodzielnie opracowanymi. Dzisiaj przedstawiam jeden z nich, dodam tylko że jak przystało na prawdziwy przepis od Teściowej w oryginalnej wersji moja Teściowa zapomniała o jednym małym szczególe - 6 łyżkach cukru... :-)

Drożdżówka Teściowej

Ciasto drożdżowe:
1 szklanka mleka
6 łyżek mąki
4-5 dkg drożdży
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek cukru
cukier waniliowy
4 żółtka
1 całe jajo
4-5 dkg miękkiego masła
1/2 kg mąki

Kruszonka:
1/4 kostki masła z lodówki
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru

W misce wymieszaj mikserem ciepłe (nie gorące) mleko, 6 łyżek mąki, drożdże, sól, cukier, cukier waniliowy, żółtka i jajo, masło. Dodaj 1/2 kg mąki i znowu wymieszaj. Odstaw w spokojne, ciepłe miejsce (najlepiej wstawić miskę do garnka z ciepłą wodą) ciasto pod ściereczką do wyrośnięcia na ok. 2o min. W tym czasie zrób kruszonkę - połącz składniki drewnianą łopatką, powstaną takie jakby sypkie grudeczki. Do wyrośniętego ciasta można dodać rodzynki, skórkę pomarańczową etc. lub po wyłożeniu na blachę położyć na nim owoce (np. 450 g - jedna paczka - mrożonych truskawek) Posmaruj dużą okrągłą blachę lub dużą podłużną formę masłem. Wyłóż ciasto, ew. dodaj owoce, posyp kruszonką. Wstaw do zimnego piekarnika, najpierw nastaw 50 st. C przez 10-15 min, a potem 180 st. C przez kolejne 40-60 min (w zależności od piekarnika, blachy etc). Sprawdź drewnianą wykałaczką, jeśli jest sucha, to znaczy, że ciasto jest gotowe. Drożdżówka powinna stygnąć w uchylonym piekarniku... jeśli macie na tyle silną wolę, bo zapach jest naprawdę niebiański!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails