Krupnik
2 marchewki
1 kawałek selera
1 por
2 korzenie pietruszki
1 cebula średniej wielkości
1 większy ziemniak
2 pałki lub jedno udko kurczaka
4 listki laurowe
ziele angielskie - 5-6 ziarenek
pieprz czarny ziarnisty
sól do smaku
1-2 suszony grzybek
2 łyżki kaszy jęczmiennej
natka pietruszki do podania
Wrzucić kurczaka do zimnej wody, dodać grzybki i przyprawy. Warzywa obrać i opłukać. Marchewkę pokroić w plasterki, a ziemniaki w kosteczkę, pozostałe warzywa wrzucić w całości dodać do zupy. Cebulkę drobno pokroić, zeszklić na patelni i wrzucić do zupy. Wszystko zagotować, zmniejszyć ogień na mały-średni i gotować jeszcze 25 minut. Wyłowić pora, bo kiedy jest rozgotowany wcale nie smakuje dobrze, pozostałe warzywa mogą zostać w zupie. Na koniec dodać kaszę i gotować jeszcze kilka minut aż zmięknie, ale uwaga - jeśli będziemy gotować zbyt długo, zupa będzie robiła się coraz gęstsza. Kawałek kurczaka można wyjąć, oskubać i wrzucić drobne kawałeczki do zupy lub zostawić w całości, bo z pewnością znajdzie się jakiś amator do ogryzienia. Doprawić solą i voila! Przed podaniem posypać drobniutko pokrojoną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz