sobota, 22 maja 2010
Polędwiczki wieprzowe z boczkiem
Naprawdę niezły pomysł na niedzielny obiad :-)
Polędwiczki wieprzowe z boczkiem
3 dość duże polędwiczki wieprzowe
boczek podwędzany pokrojonym w cieniutkie plastry (ja kupuję pocięty)
oliwa z oliwek
vegeta
świeżo mielony pieprz
Polędwiczki potnij na 2-3 części, lekko rozgnieć każdy kawałek dłonią. Posyp vegetą. Rozgrzej oliwę. Na dużym ogniu podsmaż polędwiczki z każdej strony. Potem zmniejsz ogień, dolej trochę wody, zamknij pokrywkę i duś przez 2 godziny. Zostaw na noc pod przykryciem. Następnego dnia każdą polędwiczkę owiń plastrem boczku, ułóż na blaszce, wlej na blaszkę także cały sos z patelni i piecz przez około 20 minut.
Przed podaniem posyp pieprzem.
Pysznie smakują z brusznicami, sałatą z podsmażanymi pieczarkami i szczypiorkiem oraz makaronem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz