by Łasiczka

by Łasiczka

sobota, 22 maja 2010

Zupa krem z bakłażanów


Dzisiaj wypróbowałam przepis na zupę krem z bakłażanów podyktowany mi wczoraj przez telefon w czasie zakupów przez Mrówkę. Zupa jest naprawdę pyszna, delikatnie przypomina w smaku borowikową, polecam!

Zupa krem z bakłażanów

4 bakłażany
oliwa z oliwek
suszony rozmaryn
2 kostki rosołowe
duża cebula
2 ząbki czosnkuPogrubienieświeże oregano
250 ml śmietanki 18%
sól, świeżo mielony pieprz

Umyj bakłażany, przetnij je na pół, na środku każdego zrób nożem krzyżyk, żeby oliwa lepiej wnikała. Posmaruj wewnętrzną powierzchnię oliwą i posyp rozmarynem. Piecz w piekarniku około 30 minut. W garnku podduś cebulkę i czosnek. Wydryluj bakłażany, miąższ wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj 2 kostki i gotuj aż bakłażan będzie miękki. Zmiksuj. Dodaj śmietankę. Udekoruj świeżym tymiankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails