sobota, 22 maja 2010
Zupa krem z bakłażanów
Dzisiaj wypróbowałam przepis na zupę krem z bakłażanów podyktowany mi wczoraj przez telefon w czasie zakupów przez Mrówkę. Zupa jest naprawdę pyszna, delikatnie przypomina w smaku borowikową, polecam!
Zupa krem z bakłażanów
4 bakłażany
oliwa z oliwek
suszony rozmaryn
2 kostki rosołowe
duża cebula
2 ząbki czosnkuświeże oregano
250 ml śmietanki 18%
sól, świeżo mielony pieprz
Umyj bakłażany, przetnij je na pół, na środku każdego zrób nożem krzyżyk, żeby oliwa lepiej wnikała. Posmaruj wewnętrzną powierzchnię oliwą i posyp rozmarynem. Piecz w piekarniku około 30 minut. W garnku podduś cebulkę i czosnek. Wydryluj bakłażany, miąższ wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj 2 kostki i gotuj aż bakłażan będzie miękki. Zmiksuj. Dodaj śmietankę. Udekoruj świeżym tymiankiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz