poniedziałek, 17 stycznia 2011
Smakowita warzywna kolacja
- Co dzisiaj na kolację?
- Nie wiem, a co mamy w lodówce?
- Niewiele, kawałek jabłuszka po Antku... o i jeszcze kawałek gruszki, cukinia. Wiesz co, może coś z tego będzie....
I faktycznie, kolacja wyszła przepyszna, chociaż zrobiliśmy ją z ostatnich resztek :-)
Smakowita warzywna kolacja
1/2 cebuli
1/2 czerwonej papryki
niewielka cukinia
3/4 jabłka
1/2 gruszki
oliwa z oliwek (nie do zastąpienia jakimkolwiek innym olejem)
przyprawy prowansalskie
Wszystkie składniki pokroić w dość dużą kostkę. Cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie (trzeba użyć dość dużo oliwy, żeby wydobyć smak wszystkich składników), dodać paprykę i cukinię oraz przyprawy (też dość dużo), podsmażyć na złoty kolor, następnie przykryć i poddusić aż zmiękną. Na koniec dodać jabłko i gruszkę i dusić jeszcze przez chwilę.
Jeść na ciepło, warzywa świetnie się komponują z włoskim czerwonym winem, prosciutto i parmezanem do podgryzania.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz