czwartek, 10 czerwca 2010
Tarte au citron
W końcu zrobiło się naprawdę ciepło :-) Dlatego dzisiaj przedstawiam pyszny, lekki i rześki deser - Tarte au citron! Korzystałam z dwóch przepisów - ciasto upiekłam według przepisu Liski, a przepis na nadzienie zaczerpnęłam od Misi. Efekt przepyszny.
Tarte au citron
Spód
180 g mąki
1/2 łyżeczki soli
110 g zimnego masła
35 g zimnej margaryny
40 ml zimnej wody
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Można wykorzystać do tego robot kuchenny.
Ciastem wyłożyć spód i brzeg wysmarowanej wcześniej masłem formy do tarty o średnicy 25 cm.
Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Piekarnik nagrzać do 190 st C. Wstawić formę z ciastem i piec ok. 20-25 minut. Ciasto powinno się zrumienić.
Krem cytrynowy:
1 łyżka startej skórki cytrynowej
110ml soku z cytryny
150g drobnego cukru
5 jajek
300ml śmietanki 18%
Zmiksuj wszystkie składniki, odstaw na 5 minut. Przelej przez sitko. Wylej na upieczony spód tarty i wstaw do piekarnika na ok. 40 minut w 160°C, aż krem się zetnie. Ostudź na kratce, a następnie wstaw do lodówki aż tarta dobrze się schłodzi (najlepiej na noc - tarta jest idealna na drugi dzień).
Podawaj delikatnie oprószone cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz