by Łasiczka

by Łasiczka

poniedziałek, 10 maja 2010

Kruche ciasteczka według przepisu Babci Basi



Chciałam zrobić coś prostego, coś co będzie dobrze pasowało do konfitury truskawkowej zrobionej latem, która czeka w piwnicy.

Ciasteczka wyszły cieniutkie, bardzo delikatne i kruche.

Kruche ciasteczka według przepisu Babci Basi

300 g mąki krupczatki
250 g miękkiego masła
3 żółtka
100 g cukru pudru
folia aluminiowa
pergamin do pieczenia

Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Cukier puder utrzeć z masłem (mikserem najwygodniej), dodać żółtka, znowu wymieszać, na koniec dodać mąkę i jeszcze raz wymieszać. Zagnieść, uformować wałek i zawinąć go w folię aluminiową. Włożyć do lodówki i poczekać aż ciasto zrobi się twarde (ok. 2 h). Wyjąć, pokroić w plasterki ok. 0,5 cm. Układać na blaszce (najlepiej wyłożonej pergaminem) w dużych odstępach, piec aż się zrumienią. Wyjmować od razu i przekładać na talerz, bo jak wystygną, przylgną do blaszki/pergaminu.

Najlepsze są po 2 dniach.

Podawać do herbaty same lub z ulubioną konfiturą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails