poniedziałek, 10 maja 2010
Kruche ciasteczka według przepisu Babci Basi
Chciałam zrobić coś prostego, coś co będzie dobrze pasowało do konfitury truskawkowej zrobionej latem, która czeka w piwnicy.
Ciasteczka wyszły cieniutkie, bardzo delikatne i kruche.
Kruche ciasteczka według przepisu Babci Basi
300 g mąki krupczatki
250 g miękkiego masła
3 żółtka
100 g cukru pudru
folia aluminiowa
pergamin do pieczenia
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Cukier puder utrzeć z masłem (mikserem najwygodniej), dodać żółtka, znowu wymieszać, na koniec dodać mąkę i jeszcze raz wymieszać. Zagnieść, uformować wałek i zawinąć go w folię aluminiową. Włożyć do lodówki i poczekać aż ciasto zrobi się twarde (ok. 2 h). Wyjąć, pokroić w plasterki ok. 0,5 cm. Układać na blaszce (najlepiej wyłożonej pergaminem) w dużych odstępach, piec aż się zrumienią. Wyjmować od razu i przekładać na talerz, bo jak wystygną, przylgną do blaszki/pergaminu.
Najlepsze są po 2 dniach.
Podawać do herbaty same lub z ulubioną konfiturą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz